Ring til os


Vores partnerbank Coop Bank svarer på spørgsmål omkring Coop Opsparing. 


Kundeservice

Alle hverdage mellem 9.00 og 17.00


Vær opmærksom på, at Coop Bank ikke kan give dig anbefalinger eller rådgive dig i forhold til køb og salg.

chat
Ring til os

2023 – comeback til obligationer, og inflation på retur 

9. februar 2024

2023 var et begivenhedsrigt år med bankkollaps, comeback til obligationer og stor fremgang til tech-aktier. Men hvad kan vi forvente os af 2024?

kvinde i natur kigger tilbage på året

Hvis du sprang ind i 2023 med en forventning om et roligt år, blev du sandsynligvis temmelig skuffet. 2023 markerede sig med alt andet end ro. Krigen rasede fortsat i Ukraine, renterne blev hævet ad et par omgange, og sidst på året udløste et terroranslag i Israel krig i Gaza, hvilket markederne reagerede negativt på.

Læs om krigens påvirkning her

Bankkollaps, kursfald og vaklende kinesisk økonomi

At dømme ud fra de første mange måneder af 2023, havde investorerne da heller ikke meget at råbe hurra for. Året begyndte ellers med stigende aktiekurser og medvind til bæredygtige investeringer, men den gode stemning varede ikke længe. I marts opstod der – om end kortvarigt – uro, da tre internationale banker, Silicon Valley Bank, Signature Bank og Credit Suisse, kollapsede. Læs om marts måneds kollaps

Og sådan fortsatte 2023 med kursfald til de danske energiaktier, Ørsted og Vestas. Førstnævnte havde nedskrevet værdien af tre amerikanske havvindmølleprojekter med fem mia. kr. Det gjorde investorerne nervøse for vindenergis rentabilitet, hvilket også ramte Vestas.

I Kina fik sensommerens markante fald i ejendomssektoren den kinesiske økonomi til at vakle. Det påvirkede ikke blot Kina, men også resten af verden. Ikke overraskende taget i betragtning af, at den kinesiske økonomi står for 18 % af verdens samlede BNP.

Læs om den vaklende kinesiske økonomi

aktier for grøn energi

coop opsparing afkast tabel 2024

Tabellen viser det historiske afkast for afdelingerne i Coop Opsparing de seneste fem år. Data er trukket pr. 2. januar 2024. Der gøres opmærksom på, at historiske afkast samt kursudvikling ikke kan betragtes som en garanti for fremtidig kursudvikling og afkast, da investeringsbeviser enten kan stige eller falde i værdi, og afkastet kan således blive negativt.

Comeback til obligationer

2023 blev samtidig året, hvor obligationer igen var attraktive investeringer. Det mærkede Coop Opsparing også. Her bidrager obligationer positivt til afkastet, og i skrivende stund giver obligationsdelene af Coop Opsparings tre afdelinger et forventet afkast på lidt under fem procent.

2023 endte med et afkastmæssigt løft til Coop Opsparing med afkast (ÅTD) på hhv. 7,4 % (Forsigtig), 11,1 % (Moderat) og 13,1 % (Moderat), hvilket er en forbedring i forhold til 2022. Samtidig har Coop Opsparings tre afdelinger fortsat flotte ratings fra Morningstar – både når det gælder risikojusteret afkast og ansvarlighed.

Store forventninger til AI

Store forventninger til AI

Men der var også gode takter i 2023. AI (kunstig intelligens) var - og er fortsat – i fokus. Og med god grund. AI – altså f.eks. smartphones, selvkørende biler, internet of things (altså ting, der kan forbindes til internettet som f.eks. ovne eller belysning), metaverser og streamingtjenester er alt sammen inde i en spændende udvikling og bliver en gamechanger i forhold til vores måde at leve og interagere med hinanden på - nogle vil måske endda mene, at vi befinder os i AI’s svar på guldalderen.

Det gav de store amerikanske tech-aktier et løft. Faktisk trak få amerikanske tech-aktier næsten hele det amerikanske aktieindeks – nemlig Apple, Nvidia, Alphabet, Meta, Amazon og Tesla, og i 2024 har markedets også store forventninger til de amerikanske tech-aktier.

Læs om tech-aktiernes fremgang

Udsigt til et spændende investerings-år

Efteråret igennem er inflationen faldet, og er nu nede på 2,4 % i Eurozonen, 3,1 % i USA og 0,6 % i Danmark. Det er tæt på centralbankernes målsætning om en inflation på 2,0 %. Det har fået investorerne til at sætte næsen op efter rentesænkninger i 2024, og det ser da også ud til at ville ske. Den 13. december gav FED (den amerikanske centralbank) udtryk for at renten vil blive sænket i løbet af 2024.

Læs om optimismen på markederne

Lavere renter er sød musik for virksomhederne, som i kraft af rentesænkningerne kan forbedre deres indtjeningsmuligheder. Rentesænkningerne betyder nemlig, at virksomhedernes fremtidige indtjeningskroner bliver mere værd. Det kan medvirke til, at aktiekurserne stiger.

USA og EU markeder

Investér med Coop Opsparing Modig

Højere beløbsgrænse på aktiesparekontoen

Nu kan du få mere ud af din aktiesparekonto. I 2024 er beløbsgrænsen for, hvor meget du kan sætte ind på kontoen, blevet hævet fra 106.600 kr. til 135.900 kr.

Vil du gøre din aktiesparekonto mere ansvarlig? Så kan du tilføje Coop Opsparingsafdeling Modig til din aktiesparekonto.

SE MERE OM MODIG

Markedskommentar januar 2024

Følg med på markederne

Hvordan påvirker økonomiske op- og nedture, pandemier eller krig dine investeringer i Coop Opsparing? Få svaret i markedskommentaren for december 2023.

LÆS KOMMENTAREN

De generelle oplysninger på denne side, skal ikke betragtes som tilbud eller opfordring til at købe eller sælge investeringsbeviser. Endvidere kan oplysningerne på denne side ikke betragtes som individuel investeringsrådgivning, hvorfor brugerne opfordres til at søge individuel rådgivning, herunder rådgivning vedrørende skat. Der gøres opmærksom på, at indikationer på fremtidigt afkast og historiske afkast samt kursudvikling ikke kan betragtes som en garanti for fremtidig kursudvikling og afkast, da investeringsbeviser enten kan stige eller falde i værdi, og afkastet kan således blive negativt.