Ring til os


Vores partnerbank Coop Bank svarer på spørgsmål omkring Coop Opsparing. 


Kundeservice

Alle hverdage mellem 9.00 og 17.00


Vær opmærksom på, at Coop Bank ikke kan give dig anbefalinger eller rådgive dig i forhold til køb og salg.

chat
Ring til os

Vaklende kinesisk økonomi og kurs-klaps til Ørsted

18. september 2023

Den kinesiske ejendomssektor er presset, og for den danske energiaktie Ørsted bød august på et historisk kursfald. Men ser det hele så sort ud?

Afkast tabel for Coop Opsparings tre afdelinger i september

Her kan du se det historiske afkast i Coop Opsparings tre afdelinger inden for de seneste fem år. Data er trukket pr. 1. september 2023.

August har været en fin måned på afkastfronten, og ÅTD-afkastene i Coop Opsparing er i skrivende stund henholdsvis 4,0 % for afdeling Forsigtig, 6,6 % for afdeling Moderat og 8,8 % for afdeling Modig. Men har markederne i august været lige så ustadige som vejret? Det giver vi dig nu et indblik i.

Ejendomssektor får kinesisk økonomi til at vakle

Mandag den 28. august gik der rystelser gennem markederne, da den kinesiske ejendomsgigant Evergrande oplevede at falde med næsten 87 procent i værdi. Det skete, da handlen efter et 17 måneder langt forbud blev genoptaget på børsen i Hong Kong.

Når der er uro i den kinesiske økonomi, påvirker det ikke kun Kina, men også resten af verden. Det skyldes blandt andet, at den kinesiske økonomi står for 18 % af verdens samlede BNP. Når den kinesiske økonomi rammes af nedgang, betyder det også nedgang i kinesisk efterspørgsel på udenlandske varer og tjenesteydelser, samtidig med at en vaklende kinesisk økonomi afføder usikkerhed på de finansielle markeder. Det har vi også set i august, hvor afmatningen i den kinesiske økonomi blandt andet har påvirket Emerging Markets-aktierne negativt. Som løsning på de økonomiske udfordringer, forsøger det kinesiske styre derfor at understøtte væksten ved lavere renter og lån til den kinesiske ejendomssektor.

Kinesisk økonomi påvirket af ejendomssektoren

Ørsted påvirket af kursfald

Historisk kursfald hos Ørsted

August sluttede desværre også med en afklapsning til to af de helt store danske energiaktier, da Ørsted-aktien onsdag den 30. august oplevede det, som mediet MarketWire beskriver som Ørsteds største kursfald nogensinde, da aktien faldt med 24,8 % - altså næsten en fjerdedel.

Baggrunden for kursfaldet var, at Ørsted forinden havde nedskrevet værdien af tre amerikanske havvindmølleprojekter med 5 mia. kr. – blandt andet på grund af for høje materialepriser. Det gjorde investorerne nervøse for vindenergis rentabilitet – og det kunne Vestas også mærke. Vestas-aktien faldt nemlig samme dag med 5,3 %.

 

Nordamerikanske aktier er stadig hotte

Selvom danskerne generelt elsker danske aktier så som Novo Nordisk og Mærsk, kan det betale sig at se mod amerikanske aktier. Aktierne på S&P500-indekset, der tæller de 500 største amerikanske aktier har klaret sig 30 % bedre end de danske aktier målt over en femårig periode. Det skyldes ikke mindst den imponerende fremgang, som amerikanske tech-aktier har nydt det seneste år

Det nyder vi også godt af i Coop Opsparing, hvor nordamerikanske aktier i skrivende stund står for 16,9 % af afkastet.

Obligationer fremstår fortsat attraktive, og for tiden giver obligationsdelen af Coop Opsparings afdelinger 4,5 – 5,0 % i afkast.

Nordamerikanske aktier er populære

Markedskommentar for aktiemarkederne

Vil du følge med på aktiemarkederne?

Hvordan påvirker økonomiske op- og nedture, pandemier eller krig dine investeringer i Coop Opsparing? Få svaret i markedskommentaren for august 2023.

LÆS KOMMENTAREN

Hvor ansvarlig er din aktiesparekonto?

Hvor ansvarlig er din aktiesparekonto?

Har du en aktiesparekonto? Så kan du tilføje Coop Opsparings afdeling Modig og dermed få en mere ansvarlig investeringsprofil. Afdelingen investerer nemlig – ligesom resten af Coop Opsparing – i værdipapirer, der vægter etik og social ansvarlighed højt.

SE MERE

De generelle oplysninger på denne side, skal ikke betragtes som tilbud eller opfordring til at købe eller sælge investeringsbeviser. Endvidere kan oplysningerne på denne side ikke betragtes som individuel investeringsrådgivning, hvorfor brugerne opfordres til at søge individuel rådgivning, herunder rådgivning vedrørende skat. Der gøres opmærksom på, at indikationer på fremtidigt afkast og historiske afkast samt kursudvikling ikke kan betragtes som en garanti for fremtidig kursudvikling og afkast, da investeringsbeviser enten kan stige eller falde i værdi, og afkastet kan således blive negativt.